Kategórie
 
 
 
 
 
 

Najlepšie materiály pre posteľné obliečky: Ako si vybrať ten správny?

Široký sortiment posteľných obliečok dnes prináša viacero výhod. Jednou z nich je rozlišovať obliečky podľa kvality materiálu. V prípade, že si vyberiete správne, dožičíte svojmu telu viac ako príjemný spánok. Vybraný materiál na obliečkach je totiž v tesnom kontakte s telom  - v istej miere vplýva na jeho zdravie a pohodlie. Ako si vyberať?

Najlepšie materiály pre posteľné obliečky: Ako si vybrať ten správny?

Čo všetko ovplyvňuje kvalitu materiálu posteľných obliečok?

Bez ohľadu na to, čo konkrétne pokrýva určitý materiál, rozlišujeme prírodné a umelé modely. Každý z nich sa vyznačuje inou úrovňou kvality priadze a hustotou vlákien. Vybrané materiály na posteľné obliečky obsahujú teda iný počet a intenzitu väzieb medzi jednotlivými vláknami. Tieto okolnosti ďalej ovplyvňujú spánkové pohodlie za iných klimatických podmienok, pri odlišnej teplote a vlhkosti v interiéri. Pre zovšeobecnenie v našom podnebnom pásme vedú z prírodných materiálov bavlnené a ich variácie, z umelých vlákien rôzne polyesterové alternatívy.
 

Čo ponúka pestrý výber prírodných materiálov na posteľné obliečky?

Existuje niekoľko materiálov, ktoré upútajú vašu pozornosť svojimi vlastnosťami. Medzi najobľúbenejšie prírodné materiály patria:

Bavlnené obliečky na posteľ a ich variácie

Pri výbere vhodných materiálov na posteľné obliečky nemôžeme ani inak začať. Prírodné vlákna reprezentujú bavlnené modely pre svoju jemnosť, odolnosť a s tým spojenú aj trvácnosť materiálu. Pri bavlnených posteľných obliečkach hovoríme o priedušnom vlákne, ktoré optimálne absorbuje nadmernú vlhkosť a pot. V rámci moderného interiérové bývania sa bavlnené obliečky dobre kombinujú s viacerými štýlmi – z nich vyberáme napr. minimalizmus alebo severský, škandinávsky štýl. Treba oceniť, že aj pri svojich výhodných vlastnostiach sú bavlnené obliečky cenovo dostupné.

Saténové obliečky na posteľ

Už názov napovedá, že pôjde o významný, až luxusný materiál. Bavlnený satén pozostáva z upravenej česanej bavlny, ktorá prináša vysoko lesklý, pevný, ale jemný materiál v kontakte s ľudskou pokožkou. Bežne nie je v ponuke saténových obliečok toľko ako v iných materiálových prevedeniach – niekde nesú prívlastok ako posteľné obliečky pre náročných zákazníkov.

Flanelové posteľné obliečky

Tento model bol už neraz zaradený k retro modelom ľahkých a veľmi hrejivých látok. Flanelové posteľné obliečky u nás patria k vyhľadávaným v zimných mesiacoch. Za tým sa skrýva husto tkaná bavlna v špeciálnom vlasovom efekte.

Krepové posteľné obliečky

Vytvára zaujímavý vizuálny efekt, konkrétne riasenie a vrásnenie. Tento materiál na posteľné obliečky patrí na dotyk k drsnejším, ale k pohodlným a pružným zároveň. Ide o modely z bavlnenej priadze, priedušné a dobre odvádzajúce pot. Ako materiál na posteľné obliečky je u nás menej vídaným a o to výnimočnejším.

Čo je zaujímavé na posteľných obliečkach z umelých vlákien?

Vyhľadávané sú najmä pre svoju praktickosť a jednoduchú údržbu v domácnostiach. K dostupným umelým vláknam patrí 100 % polyesterové  - mikrovlákno. Vyznačuje sa príjemným vizuálnym pôsobením, trvácnosťou farieb a tvarovou stálosťou. Ide o pohodlné flexibilné vlákno vhodné pre naše klimatické podmienky. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia